Projekt sodelovanja Blaženje podnebnih sprememb

USPEŠNO ZAKLJUČEN PROJEKT SODELOVANJA BLAŽENJE PODNEBNIH SPREMEMB V KMETIJSTVU SKOZI SOCIALNE INOVACIJE

Projekt sodelovanja z nazivom Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu skozi socialne inovacije, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja, se po 2 letih konec oktobra uspešno zaključuje.
V okviru projekta sodelovanja so partnerji iz območja LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Goričko 2020, LAS Prlekija in avstrijski LAG Zeitkultur Oststeirisches Kernland razvili in vpeljali inovativne pilotne programe kot so testiranje in prilagoditev kmetijskih praks za prilagoditev klimatskim spremembam ter razvoj novih proizvodov in storitev po principih krožnega gospodarstva in načela »zero waste«.
Partnerji so razvili Zeleno mrežo, ki povezuje organizacije in pridelovalce, ki delujejo po principih socialnega podjetništva, skupno celostno tržno komunikacijsko zgodbo mreže ponudnikov ter skupno spletno stran z nazivom Lokalni guruji ( https://lokalni-guruji.si/znamo-in-zmoremo-drugace.html), ki je namenjen skupnemu tržnemu nastopu.
Izvedena so bila različna usposabljanja, ki so pripomogla k izboljšanju podjetniškega kakor tudi kmetijskega sektorja, dan odprtih vrat, ki je omogočal obisk proizvodnega obrata, katerih procesi dela so prilagojeni na delovne zmožnosti ljudi z omejitvami ter študijski krožek na temo Mak v kulinariki.
Nova znanja so se pridobila tudi v okviru dveh študijskih obiskov pri avstrijskih partnerjih, kjer so si udeleženci med drugim lahko ogledali uspešne zgodbe s področja družbeno koristnih organizacij, ki zaposlujejo ranljive ciljne skupine, samopostrežne trgovine, ki ponuja regionalne in sezonske izdelke, ekološke kmetije, ki deluje biodinamično, kmetijo, ki se ukvarja z biološkim načinom gojenja zeliščnih in začimbnih rastlin in se pri svojem delu poslužuje inovativnih pristopov in pripomočkov ter okrepčevalnico, kjer ponujajo dobrote, ki prihajajo izključno iz lastne ali regionalne proizvodnje.
V okviru projekta pridobljene izkušnje, znanja, partnerstva so postavili temelj za nadaljnje zasledovanje in nadgradnjo ciljev projekta. Tako se bo npr. zgodba Lokalnih gurujev po zaključku projekta uspešno izvajala tudi naprej, saj je v Renkovcih pred kratkim svoja vrata odprla Hiša gibanice, ki poleg prekmurske in prleške gibanice promovira in ponuja tudi izdelke članov Zelene mreže, med drugim nove produkte iz lokalnih surovin – sušeni drobljeni paradižnik, slani krekerji s paradižnikom ter kekse z avtohtonimi sortami starih jabolk.